Translate

неделя, 29 януари 2012 г.

Нещо дълго за правилата


Здравейте:-)
Това ще е една дълго обмисляна, писана и многократно поправяна публикация, която най-вероятно очакват. Става въпрос за правилата на играта. Ще се опитам да обобщя вашите предложения, като не съм ги подредила по възможност и значимост.
I. Първото нещо , което искате да променим това е да не могат общо казано "анонимни, неясни, непознати" да гласуват.
Що се отнася до самото име- съгласна съм , няма да се приемат гласове под псевдоним "Анонимен".
Относно "неясни и непознати", в това число слагам , хора без блогове и т.н. "история" в творчеството, ще ви дам един пример, за да ме разберете по-точно. Представете си , че Мартина Стюардова, която за първи път чувате :-) е велика с картончетата и прави невероятни проекти, но сега разбира че може да има блог, да участва в игри и предизвикателства и сега тепърва ще се научи да си води блога, ще се ориентира кой какво прави, ще публикува един- два месеца, докато научи къде може да участва. Та тази женица, която е иначе гениална, използва най- страхтоните материали и има неповторими идеи, само защото е нямала блог до сега няма да й позволим да участва в гласуването. Дали , че е правилно? От друга страна , моите лични наблюдения са ,че новите ни последователи първо се престрашават да се включват като гласуващи, а след това и като участници в игрите.
Това, което можем да направим като компромисен вариант е да определим една бройка публикации без значение от тематиката, някъде в социална мрежа, също без значение. Сигурно и сега, ще има несъгласни, че " непрофесионалисти ", което звучи странно ако все пак това ние хобито, могат да вземат отношение. Ето пак един пример: Аз не харесвам Пикасо, но обожавам Клод Моне. Това, че аз " непрофесионалиската " мисля така, прави ли Пикасо, по-малко гениален? Творчеството е акт на душеизлияние и ако си направил нещо неразбираемо за масите, означава ли че не си направил нищо или означава , че си неразбран?
Този въпрос остава още няколко дни отворен за обсъждане.

II. Второто нещо е аз да контолирам , до колко проектите отговарят на темата. Тук не мога да се съглася, защото смятам че именно вие с вашите гласове определяте това, кой до каква степен се е справил. Ако някй не отговаря на условието... вие няма да гласувате за него.

III. Трето- гласуването с пълен брой точки. Тук също не съм съгласна да не може да се гласува само с 3 или смао с 2 точки , защото едно е да харесаш някоя идея, а друго е да решиш че самият проект като изпълнение заслужава и поущрение. В това отношение въвеждаме правилото да може да се гласува по отделно само с 3, само с 2 или само с 1 точка или и с трите едновременно, като не може да се гласува с една и съща точка за повече от един проект.

IV. Четвъртото нещо е за гласуването за собствен проект. Много сложен въпрос. Аз съм и ДА и НЕ.
Ако наистина смяташ своя проект за най-добрия, защо да не го кажеш? Тази скромност, неразбираема , в която сме възпитани, мисля не само ,че не ни краси ами дори и пречи не само тук но и в живота. Не е ли по правилно ако си казваш знам , мога, направил съм това и това, а не... за нищо не ставам, провалих се? Мисля ,че няма нищо срамно да кажеш "е този път бях най-добрия". Въпреки, че дори и самата аз все още не мога да се държа така , подкрепям подобно поведение, при условие разбира се, че е напълно оправдано, очевидно и заслужено. Но за да се толерира тук, трябва да сме сигурни, че всеки ще е достатъчно съвестен и самокритичен, за да е честно и обективно, на коеот пък не може да се разчита:-).
От всичко изписано стана ясно, че в това отношение, промяна няма да има. Оставям решението за кого да се гласува  на вас, на вашата съвест и вашето уважение към труда -собствения и на другите.

Надявам се да не съм засегнала никого като съм цитирала думи, надявам се тук да не е обетованата земя за някого, а единствено и само за нещо и това да е доброто настроение,  живото вдъхновение и приятелските взаимоотношения.

Обичам ви и вярвам , че духа на разбирателството ще победят всички опити за пробив в системата :-) Благодаря ви на вас - наши верни последователи. Приветствам с две ръце всеки нов участник, с неговите нови идеи, проекти и добри намерения .


Поздрави сърдечни от мен с пожелания да  сгрейте душата с хубава книга и тялото с чаша вино и се наслаждавайте на неделния следобед!




19 коментара:

  1. Изчетох всичко на един дъх и напълно те подкрепям, Дони :) Надявам се само да се свършат болестите най- сетне и да мога и аз да се включа тук. От мен имаш една чаша горещ шоколад с щипка обич :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вели и аз се надявам, че ако не свършат то поне да ще ни дадат малко отдих болестите. Оправяйте се и те чакам отново тук с нещо мнооооооого красиво като винаги!

      Изтриване
  2. Дони, от мен имаш пълна подкрепа, каквито и правила да измислиш! Аз вярвам,чеправилата са за това за да се спазват и..ти като автор имаш право да ги определиш, както смяташ за справедливо.
    От мен също голямо гуш и..паничка с меденки към течния шоколад :)(в тях има доста щипки обич, защото са част от рецептата)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благорадя ти Краси :-) Справедливо е да се занимаваме с това за , което сме се събрали тук ,а не да законотворстваме, но ще се потрудим и в тази посока, за да е по-спокойно на душите ни. И една рецепта за меденки ако оставиш ,че е супер. А шоколад около мен винаги се намира:-)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. И аз не харесвам Пикасо :) И даже не мисля , че е гениален ! Принципно аз съм за спазването на правилата , ако има такива , а ако няма всеки може да импровизира така , както му харесва .Това е въпрос на избор ;) поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно Светле и аз така мисля и за да не се превръща тук в мясно на закони и ограничения, бях оставиал мнго отворени вратички. Но явно ще ги затвоим:-)

      Изтриване
  4. Хубаво е да има написани правила,защото неписаните си ги спазвахме и видяхте какво стана.Поздрави от мен и топло одеалце към меденките и шоколада.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще пишем, ще пишем :-) А с тези енегрийни бомби направо ме съблазнявате ужасно:-)

      Изтриване
  5. И аз съм на мнение, че правилата трябва да са точно установени и да се спазват, защото в противен случай, играта няма смисъл. Относно гласуването, както многопъти Дони е напомняла, то трябва а бъде за проект, а не за творец - от тук мисля, че идва основното недоразумение. Не е хубаво да си кривим душата, че нещо ни харесва, само защото е на някой, който подкрепяме. Относно, проектите, които не са по темата, мисля че трябва да бъдат отстранявани - все пак затова всяка игра си има тем, за да се спазва. По отношение, гласуването за собствен проект, не мисля, че е много обективно, защото всеки си харесва нещата, колкото и да са "недъгави", но факт е, че повечето от нас имат реална преценка за това, което правят, така, че тази опция може да съществува :) А относно новопоявилите се хора и тяхното участие в гласуването, подкрепям Дони, напълно и съм напълно против анонимното гласуване. Не може някой, който взима отношение, да бъде анонимен!
    Позволих си да бъда многословна, тъй като не можах да се включа в "дебатите" предната седмица. Надявам се в крайна сметка всички да бъдем по-активни в участията и гласуванията и най-вече да се забавляваме!
    Поздрави и приятна вечер на всички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате радвам се че се включи с коментар по правилата , много ми помогна!:-)

      Изтриване
  6. За мен правилата са си правила! Ако не ти оттърват, както се казва - няма да участваш или ще си търсиш друго подходящо предизвикателство. Винаги ми е било странно, когато разглеждам предложенията на участниците. Еми извинявайте, ама е имало случаи, в които тотално не отговарят на условията! Така че, може да съм крайна - но....Дони, ти поставяш условията - ние се съобразяваме и ги спазваме! Защо когато отидем в чужбина спазваме всички закони и правила, а когато се върнем в Родината - давай, ще пробваме да изиграем някого, ако мине!
    Всичко си беше ясно и точно още преди, не знам защо се дебатира толкова.Изхвърлят се всички проекти не отговарящи на условието на темата, гласува се без анонимни и без "за моя си проект" и всички е точно и ясно! Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Делянка, това все едно аз съм го писала. Напълно съм съгласна с теб.

      Изтриване
    2. И аз се закачам към тази група! А за гласуването за собствения проект съм съгласна донякъде, че скромността не винаги краси чак толкова много, но щом някой се е включил в играта според мен значи че е "дал своя глас" за проекта си. Ако сама не си харесвам работата какво да очаквам от другите, но ми се струва че не бива да се допуска - ако си най-добрия ще има кой да гласува и за теб, ако не си - точките които ще си самодадеш няма да стигнат. Вярно, че усещането да не те забележат хич не е приятно, но се преживява - това е игра.

      Изтриване
    3. Делянка, харесва ми как си обобщила нещата.Благодаря ти зап одкрепата и активната помощ. Маги и Стефче- балгодаря и на вас от сърце!

      Изтриване
    4. "Защо когато отидем в чужбина спазваме всички закони и правила, а когато се върнем в Родината - давай, ще пробваме да изиграем някого, ако мине!" - Бройте ме и мен в тази група. Това ни е/са проблема/ите
      - отказването да спазваме установени правила
      - търсенето на кусури в правилата
      - шикалкавенето и "вратичките" на закона
      - "я не сакам, аз да съм добре, а Вуте да е зле"
      Извинявам се че се вписвам по средата на коментарите, даже не дочеох другите под този, обаче ме заля емоционалната вълна. От много критики - глава боли :)
      Аз те подкрепям във всяко начинание Дони. Дори ти съчувствам за добрината и старанието на всички да угодиш. Стискам палци да се размине и тази буря без последици за теб самата, и следващият път, като огрее ясно слънце, да не си спомняш само силния вятър и черните облаци.... Дано всяка от нас си е взела своята поука от тазгодишната неразбория и БЛАГОДАРЯ ДОНИ, за предоставеното място за дискусии по темата!
      Слънчево време и много топлина и усмивки на всички!

      Изтриване
    5. :-) Благодаря ти Дани за подкрепата.Като отмине,вече даже е смешно.А какви последици за мен? Освен че отделих малко време за "законотворчество" ;-)Мисля ,че всичко вече е наред!Благодаря отново!

      Изтриване
  7. Дони и от мен имаш едно рамо в подкрепа на ясни правила.Каквито ги направиш,такива ще се спазват.А на който не му харесва...сам да си прецени.Всичко се свежда до гледната точка:)Хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз като Маги- се присъединявам към думите на Бежко.

      Дони,гостоприемна си и всичко тук е чудесно!:)
      А Пикасо или Моне, във всичко мога да намеря красота:)зависи къде я търся, а обективност - трудно:)

      Изтриване
    2. Благодаря ви за подкрепата и помоща момичета!

      Изтриване

Благодаря че посетихте блога!