Translate

петък, 17 февруари 2012 г.

Игра 34- Калейдоскоп

Здравейте :-)
През седмица видях една картичка, която много ми заприлича на калейдоскоп и тази думичка ме преследва цял ден. Така реших, че това ще е темата на новата игра. Започнах да търся как се прави калейдоскоп и попаднах на не много но интересни идеи. Моята интерпретация е различна от техниката, която ще ви покажа, но пък аз така я почувствах. Ето и какво ми се получи:



 За самия "калейдоскоп" съм използвла един  любим печат, с който съм отпечатала 5 цвята и след това съм изрязала по мое усмотрение , така че да се получи  симетрично.

Това не е най-сложната картичка , която съм правила, но със сигурност ми отне доста време. Докато направя това "акордеонче" сигурно минаха 3-4 часа. Първо никъде не намерих помощ как да стане точно, от картинки разни се взирах и най- накрая се получи макетчето ми. А след това също толкова ми отне и докато го направя вече от картона за картичката, Ако ви е харесало и за да не се мъчите и вие като мен , че ми дам моят опит. ето стъпка по стъпка какво правих:

Първо биговате картона на равни ивици. Това е много важно, защото след това трябва да ви съвпаднат частите. Аз използвах картон дълъг  20 см и широк 7 см, като прегъвах през 0,5 см


Прегъвате и на около 2 см от края, перпендикулярно на райетата :

След това притискате всеки две високи ръбчета , така че да получите триъгълник по посока на по-късата страна:


След като си направите пет такива елемента ги сглобявате като лепите къса за дълга страна:


А сега и техниката за калейдоскоп. Първо трябва да си осигурите едно и също изображение, но в прогресивно увеличаващ се мащаб. След това подреждате картинките с желания от вас отстъп или ги поставяте концентрично една върху друга. Размерите са по ваше желание , а от броя на изображенията ще зависи богатството на "въртележката"






 А ето и какво може да получите:




Този материал го подготвих за вас с информация от http://www.kalcollections.com/

Друга техника , която на мен ми напомня за калейдоскоп се казва Iris.Ето тук  можете да разгедате примери и да си разпечатате шаблони за тази интересна и трудна задача:-)

Надявам се, че ви е било увелкателно и ако съм ви възбудила въображението, ще ви очаквам да се включите в тази игра- с вашите представи и разбирания за калейдоскоп.

Хубав и усмихнат ден от мен!




12 коментара:

  1. уаааау е това вече е изумително. страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  2. Дониии, Дони! Невероятна идея и изпълнение! Е, това вече ми се вижда като ядрена физика! Хвана ме натясно и не съм сигурна, че ще ми роди нещо главицата, но да видим!

    ОтговорИзтриване
  3. Не, не, не само е дълго иначе е толкова лесно,че като го писах чак се чудих дали ще ви заинтригувам. Много ви благодаря дами за милите думи:-)

    ОтговорИзтриване
  4. Дони, идеята е прекрасна..- дано ми остане време и..да се пробвам ..Ще следя с интерес какво ще измайсторят момичетата..

    ОтговорИзтриване
  5. Ей на това му се казва предизвикателство!
    Само ще седя и ще гледам с интерес, не бих посмяла да се включа...

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна идея ...и доста трудна ми се вижда.
    И аз не бих посмяла да се включа :(

    ОтговорИзтриване
  7. Супер! Отдавна се каня на нещо подобно, имам няколко идеи, дано поне едната реализирам навреме :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Дони, определен ни хвърли в джаза с тази задача! :) Определено ще си я закача на таблото за бъдещи проекти! Но сега да гласуваме:
    N1 - 3т.
    N2 - 2т.
    N6 - 1т.

    ОтговорИзтриване
  9. Доста интересна и трудна задача се оказа този калейдоскоп... личи си и по броя на участниците. Предполагам, че вече се гласува... и туй като за почивните дни няма да имам достъп до интернет, ще сме извън София... да си дам гласа за фаворитките ми. Многоп ме впечатлиха:
    №2 -3т
    №1 - 2т
    №4 - 1т

    ОтговорИзтриване
  10. Май пропуснах нещо... Момичета, честит празник!

    ОтговорИзтриване

Благодаря че посетихте блога!