Translate

петък, 3 юни 2011 г.

Игра 20

Здравейте
Дойде време за нова игра. Тя ще бъде със заглавие "Винтидж". През следващите две седмици ви предлагам да направите нещо което да изглежда старинно, нежно и романтично. Ето какво се получи при мен:


Какво е Винтидж?
Ето малко информания от fashion.bg. и Виолета Медарова:

Винтидж е много популярен термин, който се използва за дрехи, създадени в предишна епоха - нови или употребявани. Но какво всъщност е винтиджът? Това е старинна дреха, ретро…. Всъщност думата произлиза от речника на винопроизводителите. Терминът е взет от лозаро-винарската индустрия и е по-елегантен и изискан начин да се нарекат старите дрехи.
Все по-често сме свидетели на това, как модата от миналото на нашите майки и баби се завръща, при това с доста голяма сила. Тенденцията модните хитове от миналите години да се завърнат в един съвсем различен, нов и съвременен стил възниква в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век.
Рокля от коприна, дантела и тюл на Шанел от 30-те години на XX векHarvey Berin/Karen Stark рокля за парти от 50-те години на XX век
Интересът към дрехите втора употреба и изобщо към този стил се развива доста интензивно след 1990 година. Желанието да се притежават такива дрехи се засилва все повече, когато известните личности в стремежа си да бъдат уникални се обръщат именно към този стил. Пионери в тази мода са Кейт Мос, Джулия Робъртс и др.
Можем да кажем, че класиката и винтиджът вървят ръка за ръка. Жената, която избира винтидж стилът и винтидж роклята е смелата жена, тя не се страхува да изпъкне, да бъде различна и да покаже своята индивидуалност. Днес много често се забелязва тенденцията - дрехи, носени от нашите баби да се срещат и в нашите гардероби, макар и малко преработени, в един по-нов стил. По този начин можем да бъдем уникални и в същото време се забелязва една приемственост от миналото, препратка към “бъдещето”.
Черна рокля от шифон от 1950Дантелена вечерна рокля с апликация от 1950
Миналото винаги вдъхновява модните творци. Тази пролет те обръщат поглед към обемните пухкави ръкави от шифон, наподобяващи камбана. Ръкави от нежна фина дантела, падащи на раменете също изглеждат много шик. Тенденция отново тръгнала от миналото.
Винтидж дрехите са свързани и с опазването на околната среда. По-добре дрехите втора употреба да бъдат преправяни и носени отново, отколкото да се изхвърлят. По този начин можем винаги да бъдем уникални, и в същото време допринасяме за опазването на околната среда.
Винтидж модата се отличава с много високо качество и има своите привърженици и днес. Дрехите от този стил са достъпни и поради това и много популярни. Те са подходящи дори за хора с ограничени доходи, които не могат да си позволят скъпи маркови дрехи.
Вечерна рокля на Pierre Balmain. Копринена органза с кристали и пера от 50-те години на XX векДантелена рокля от 20-те години на XX век
Тези тоалети са ушити от висококачествени, здрави и финни материи с много добра кройка и елементи, които позволяват промяна. Те са комфортни, удобни и много елегантни. За много хора купуването на “Винтидж” се превръща в страст и дори в инвестиция - купуват ги по-скоро за колекция вместо за носене. Популярни места, на които могат да се закупят винтидж дрехи са магазини за втора употреба, благотворителни разпродажби, текстилни изложения и много други. Страстта по „винтидж” завладява всички. Влиянието на винтидж облеклото от миналото играе важна роля за завръщането на женствеността в съвременните модни тенденции. Много от големите дизайнерски къщи в света се обръщат към класическите модели от миналото, когато подбират модели за новите си колекции. За дизайнерите, те са един вид вдъхновение, от което попиват най-доброто.
Devoré velvet dress, early 1920sРъчно бродирана рокля за чай от 20-те години на XX век
В заключение ще кажа, че това е един наистина уникален стил, чрез който всяка дама може да покаже разкоша да бъде себе си. Затова мили дами не се страхувайте - дайте воля на своята фантазия, смелост, а защо не и дръзкост!


Очаквам ви с голям интерес и вълнение!


А колкото до Игра 19, както винаги в такива случаи гласуване няма да има защото всички ще получат награди за старанието и прекрасното си участие. Благодаря ви момичет и Честито!

Очаквам тези които не са получаваки досега награди то нас , да ми пишат на .


Поздрави и много усмивки от мен!




11 коментара:

  1. Страхотна тема, Дони! Дано ми остане време да се включа :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Дони,темата е страхотна!Благодаря ти,за инфото!Кога намираш време за всичко;)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна тема!Този път се включвам със стара картичка!Дано да ми остане време да направя и нещо специално!
    {}{}{}

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно предизвикателство! За пръв път участвам в предизвикателство на Arty mark... Ама просто нямаше как да пропусна точно това... Винтидж стилът се очертава да е един от любимите ми, наред с нежно-романтичните :)

    ОтговорИзтриване
  5. На мен също ми е първо участие тук. Дори за малко да пропусна предизвикателството. Страхотна тема!

    ОтговорИзтриване
  6. Тъй като, не мога да определя коя от двете картички на Ива ми харесва повече, а и тази на Дени е пракрасна, смятам да разпределя 6-те точки за гласуване по равно:
    9.Ива-2т = 10.Ива-2т = 7.Дени-2т.

    ОтговорИзтриване
  7. 8.KalySto-3т.
    9.Iva-2т.
    11.Красимира Иванова-1т.
    Усмихнат ден и успех на всички!

    ОтговорИзтриване
  8. 7.Deni - 3т. (наистина много ме впечатли!)
    15.Green-Eyed Girl - 2т.
    8.KalySto - 1т.
    Тази тема определено беше интересна! :)

    ОтговорИзтриване
  9. 15.Green-Eyed Girl 3т.
    8.KalySto 2т.
    11. Красимира Иванова 1т.
    Това от мен :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Честно казано всички участвали картички ми харесаха и е трудно да избера само три. Най- големият ми фаворит безспорно е Ива и нейната "Дамата с хрътката" (3 т.). На второ място бих сложила две картички, но тъй като е извън правилата, ще ги подредя една след друга - "Ретро дама" на КalySto (2 т.) и Ретро картичката с котетата на Боряна (1 т.). Картичката на Дени и ретро чантичката на Краси са също чудесни, но свърших точките :(

    ОтговорИзтриване
  11. Искам и аз да изкажа възхищението си да дам своите гласове:
    3т.- 12. Боряна
    2т.-13. Stela
    1т.-15. Green-Eyed Girl

    ОтговорИзтриване

Благодаря че посетихте блога!